Julien Guillot · Domaine Clos des Vignes du Maynes, Cruzille, Mâcon

I 910 forærede Hertugen af Aquitaine nogle bygninger i Cluny til abbed Bernon, som lagde grunden til det magtfulde og indflydelsesrige Cluny-kloster, der også lavede vin af druer, som de groede på Clos des Vignes du Maynes. Efter den franske revolution overgår klostret og dets jordbesiddelser til private hænder. I dag laves vinene på stedet af Julien Guillot, der er tredje generation i familiens tilknytning til Vignes du Maynes.

Da man i Mâcon efter anden verdenskrig blev opsøgt af såkaldte konsulenter, der anbefalede og solgte kemisk ukrudtsbekæmpelse mv., var svaret på Vignes du Maynes et høfligt, men bestemt nej tak. Når man nu havde klaret sig uden kemiske hjælpemidler i mere end 1000 år, hvorfor så begynde nu? Clos des Vignes du Maynes blev i stedet – i 1954 – det første økologisk certificerede vinbrug i Frankrig, og det var såmænd Bedstefar Guillot, der udformede retningslinjerne for den økologiske certificering. Allerede i 1960'erne eksperimenterede man, i et samarbejde med Jules Chauvet, med at lave vine uden svovl.

Men det er nu ikke sådan, at historien tynger Julien Guillot, han kører bare løs med nye projekter, som fx genindvinding af marker, der blev tabt til skov efter phylloxera'en, evigt energisk med fuld fart frem og ploven i jorden. Og vinene? Vibrerende, livlige, saftige, drikbare, fulde af tørst, frugt og storhed.