Damien Bastian · Ville-la-Grand

Egentlig uddannet indenfor hortikultur, men i 10’erne slog Damien Bastian sig på naturvinen og efter at have arbejdet hos blandt andre Fanfan Ganevat (of course), erhvervede han sig lidt hektar i Haute-Savoie ikke langt fra den schweiziske grænse.

Hans første kommercialiserede årgang er 2020, og allerede her var potentialet tydeligt, eller nej, det var nærmest overvældende, for nogle endda næsten provokerende, hvor præcise vinene er, og hvor godt de smager. Altså wow! Han laver frie, mineralske, levende hvide på marignan, chasselas og altesse og lige så frie saftige, strukturrige røde på gamay og pinot.

Damien er en ægte ordekvilbirist (han er også gift med en lærer). Fx hedder hans domaine noget så snedigt som Ça boit libre, som udover at rumme en passende henvisning til den ikke så farlige, gudskelov, regionale frihedskamp, Savoie Libre, fordi selvfølgelig har Savoie sin egen identitet, der ikke er spor fransk og heller ikke særlig schweizisk og da slet ikke det mindste italiensk, også hentyder til friheden i de frie og naturlige vine, som kan drikkes i store slurke uden nogen form syntetiske modhager. Alle hans hvide vine hedder noget med Mon Blanc – Min Hvide, bevares, men jo også Mont Blanc, som er lige rundt om hjørnet. De røde hedder alle Ton Rouge – Din Røde, men også Thon Rouge – rød tun, som man jo fanger i Geneve-søen. Eller noget.